Sju tips för löpning i kallt väder (och att tycka om det!)

De idéer och förslag som angetts nedan tillhandahålls endast för allmänna utbildningsändamål och bör inte tolkas som medicinsk rådgivning eller vård. Innehållet i den här artikeln är inte avsett att utfästa några hälso- eller näringsutlåtanden om våra produkter. Rådgör alltid med läkare eller annan behörig vårdpersonal innan du påbörjar någon fysisk aktivitet eller någon hälso- och näringsrelaterad aktivitet.

När det kalla och våta vintervädret slår till brukar många av oss träna inomhus. Att springa utomhus är dock fortfarande ett bra alternativ, även på vintern. Nyckeln till framgångsrik löpning under vintern är att vara förberedd. Här kommer sju tips på hur du gör vinterlöpningen roligare.

Tips 1. Ha rätt kläder.

Jag blir ofta frågad om vad man ska ha på sig när man springer i kyla. Vad svarar jag då? Flera lager blir dina vänner. Det kan kännas lite kallt när man precis kommer ut genom dörren, men du blir snabbt varm när du kommer i gång. Att ha på sig flera lager gör det enkelt att röra sig bekvämt under temperaturväxlingarna.

Börja med ett underställslager av ylle eller polypropylen och en vind- och vattentålig jacka. På dagar när det är extra kallt kan du ha på dig en löparväst under jackan för att värma dig lite extra. På underkroppen kommer ett par tights eller långkalsonger att hålla benen varma. Naken hud kan vara en mardröm, i synnerhet under vinterförhållanden.

Temperaturer under -15 ̊C grader anses vara för kallt för att träna utomhus, men du bör också tänka på hur temperaturen känns. Det innebär att man tar hänsyn till fuktighet, molnighet, vind och solens vinkel för att beskriva hur luften faktiskt känns. Båda siffrorna bör påverka ditt beslut om huruvida du ska träna utomhus. En temperatur på -12 ̊C grader men som känns som -20 ̊C innebär att du förmodligen bör stanna inne.

Proffstips: Börja med kläder som är varmare än du tror att du behöver. Du kan alltid ta av dig lager.

Tips 2. Ta hand om dina fingrar.

Inget är värre än att frysa om händerna, särskilt när de börjar tina. Aj!

Välj antingen handskar eller tumvantar, beroende på temperaturen. Om det är vått eller blåsigt bör du överväga ett material som skyddar fingrarna.

Jag använder både handskar och tumvantar, men jag har aldrig ångrat att jag valde ett varmare alternativ. Ett annat proffstips är att lägga in handvärmare i tumvantarna eller handskarna. De kan vara en räddare i nöden!

Tips 3. Tänk på valet av skor.

En annan fråga jag brukar få är huruvida det är säkert att springa utomhus när det är iskallt. Till att börja med bör du, när det är frost, is och snö, välja skor med bra fäste.

Välj terrängskor med undersulor som har starkt grepp och tillräckligt med material för att hålla fötterna skyddade. Många skor har vädertåligt material för att hålla fötterna varma och torra.

När det är väldigt mycket snö eller is är det en bra idé att lägga till ännu mer fäste under skorna. Broddar som du trär över skorna gör löpningen på hala ytor säkrare.

Tips 4. Täck över huvud och hals.

Mycket kroppsvärme försvinner ut genom huvudet. Därför bör du täcka över det för att hålla dig varm. En lätt, fuktavvisande mössa är det bästa alternativet, i synnerhet när du börjar svettas.

Pannband fungerar när temperaturen inte är för låg men du ändå vill ha viss täckning. På samma sätt kan en halsvärmare eller en ansiktsmask ge mycket värme på riktigt kalla dagar. Ibland kan ett lager på halsen få det att kännas varmare än om du hade satt på dig ytterligare ett lager.

Tips 5. Värm upp med lite energi efter löpningen.

När det är kallt ute gillar jag att dricka något varmt efter att ha sprungit klart. Min favoritdryck efter löpningen är varm choklad gjord på mjölk, och ibland tillsätter jag lite kaffe för att få lite extra smak. Varm choklad går ner fint med några kex, men jag föredrar CLIF Nut Butter Energy Bar, som innehåller kolhydrater och upp till 7 gram växtbaserat protein.

Tips 6. Tänk om kring din kostplan.

Hur behöver du ändra din kostplan?

När det är kallt ute kan det vara svårt att äta ditt medtagna mellanmål. Gelé och gummibitar kan frysa och bli hårda att bita i. För att förhindra det håller jag mitt mellanmål nära kroppen för att hålla det varmt och enkelt att äta. CLIF BLOKS Energy Chews är optimala eftersom de är förpackade för att enkelt läggas i en innerficka.

Ett annat tips: Tänk på smaken. Goda smaker som choklad, vanilj och mocka brukar smaka godare i kallt väder, och citrus och fruktiga smaker verkar vara mer uppfriskande på varma sommardagar.

Fast föda är också enklare att äta i kallt väder och är ett utmärkt val för de där långa, långsamma löpningarna. Vilket är mitt favoritmellanmål? Vilken CLIF BAR energibar som helst som påminner om bakelser, som Chocolate Chip (kakor!) eller Blueberry Crisp (muffins!). Dessa energibars är inte bara jättegoda, utan innehåller också en blandning av enkla och komplexa kolhydrater.

Tips 7. Ge vattnet lite smak.

Uttorkning kan vara svårt att upptäcka när det är kallt ute, och ditt behov av vätska ökar faktiskt i vinterklimat, i synnerhet om du springer på hög höjd. Se därför till att dricka, dricka, dricka!

Det kan vara svårt att dricka vanligt vatten i kyla. Därför tillsätter jag alltid sportdryck eller elektrolyter i mina flaskor eller vätskebehållare. För det första smakar det mycket godare att dricka något sött och smakrikt när det är kallt ute. Och för det andra kommer sportdrycker med mindre sannolikhet frysa än vanligt vatten.

Om jag verkligen är orolig för att min dryck ska frysa tillsätter jag varmvatten när jag blandar den. Det håller sig inte varmt under löpningen, och det tar längre tid att frysa.

Proffstips: Om du använder en vattenbehållare med sugrör bör du blåsa in luft genom röret efter att ha druckit för att förhindra att röret fryser till.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar